luni, 16 octombrie 2017

Ediția a cincea Iconari în Otopeni se deschide luni, 30 octombrie 2017

tema ediției de anul acesta
Apărători ai Ortodoxiei și Martiri pentru Hristos din vremea comunismului



ateliere deschise publicului larg
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni


“Puterea Crucii sau a suferinței pentru Hristos și Biserica Sa conține în ea însăși germenele sau arvuna Învierii.” (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)


 1. Atelier deschis: 30 octombrie – 3 noiembrie, 9:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00
2. Masă rotundă: 4 noiembrie, 10.00 - 12.30 și 14.00 - 19.00
3. Vernisajul expoziției: sâmbătă, 4 noiembrie, 19:00


Evenimentul "Iconari în Otopeni" se deschide în 30 octombrie și propune o nouă abordare față de edițiile anterioare, prin participarea a 12 iconari din România, Rusia, Cipru, Serbia, Bielorusia, Ucraina, Georgia, Germania, Bulgaria și Italia. Tema simpozionului internațional de iconografie subscrie anului omagial declarat de Sfântul Sinod al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și an comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Ciclul de icoane ce urmează a fi pictate se va înscrie în lucrarea mărturisitoare a Bisericii, fiind o reamintire a suferinței dar mai ales o rugăminte a mijlocirii către cei care au răspuns, în vremea comunistă, chemării la jertfă cu fericirea prigonirii. Împărtășire a iubirii întru Hristos, jertfa prefigurează chipul cel nou pe care îl primește cel căruia Dumnezeu îi îngăduie pătimirea dar și chipul pe care îl primește firea omenească în icoană. Dacă Sfânta Liturghie actualizează jertfa de pe Cruce a Mântuitorului, realizarea icoanei Sale și a Sfinților Săi Martiri actualizează tocmai această chemare la pocăință, după cum găsim și în cuvintele Sfântului Luca, Arhiepiscopul Crimeei și Simferopolului,  ”Am iubit pătimirea, fiindcă minunat curățește sufletul”.

În strădania acestei mărturisiri așezăm și chipul trăitor pe care încercăm să îl făurim în icoană pe lemn și mozaic, în lucrările participanților la atelierul deschis de anul acesta, între care mărturisitori și apărători ai Ortodoxiei, Martiri pentru Hristos din închisorile comuniste, scene din Pătimirile DomnuluiIcoanele vor fi proiectate astfel încât să se potrivească ulterior unui spațiu muzeal din cadrul Mănăstirii "Înălțarea Sfintei Cruci" din orașul Aiud, județul Alba.

Desfășurarea ediției a cincea continuă așadar să formuleze un prilej de descoperire și împărtășire a Tradiției bizantine în spațiul iconografic contemporan, o regăsire trăitoare și bine realizată tehnic. Deși în afara spațiului de cult propriu-zis, evenimentul nostru se dorește a fi o punte de legătură coerentă, în spiritul și în buna rânduială a bisericii vii, căreia îi aparținem.

Cea de-a cincea ediție a simpozionului dedicat iconografiei contemporane, vine cu noi provocări și trece la nivelul următor, devenind o manifestare internațională. De la invitații din zece țări din spațiul ortodox și nu numai, până la alegerea potrivită a temei, au avut loc serioase dezbateri. Este potrivit să inviți iconari străini să picteze apărători ai ortodoxiei românești sau este mai potrivit ca fiecare să aducă propria tradiție națională recentă? Cum alegem între termeni: mărturisitori, martiri, apărători ai ortodoxiei atunci când vorbim despre sfinți ce nu se regăsesc încă în Sinaxar? Cum ne raportăm la figurile emblematice care au suferit prigoana comunistă și care nu sunt deocamdată canonizate? Este tema sfinților martiri din vremea comunismului destul de limpezită ca să poată fi închegată într-un demers iconografic? Încercăm să găsim răspunsuri la aceste întrebări, așa cum v-am obișnuit, prin cele trei componente ale acestui simpozion: atelierul deschis, expoziția și sesiunea de comunicări.
(Mădălina Mirea, curator)

Atelierul deschis are loc prin sprijinul Primăriei orașului Otopeni, în cadrul Centrului Cultural “Ion Manu” și se va desfășura cu începere de luni, 30 octombrie și până vineri, 3 noiembrie în intervalul 9:00-13:00 și 14:00-19:00. Publicul va avea acces liber pe toată durata desfășurării.

Participă: Alexei Vronski (Moscova, Rusia), Cristina Șchiop (Timișoara, România), Ivan Polverari (Roma, Italia), Milan Pilipović (Bačka Palanka, Serbia), Nicolai Smetanin (Rusia), Nicolae Sarić (Hanovra, Germania), Petrou Yorgos (Larnaca, Cipru), Qetevani Khajomia (Georgia), Vasile Lefter (Alba-Iulia, România), Viktor Dovnar (Minsk, Bielorusia), Vitaliy Preobrazhenskiy (Muncaci, Ucraina), Vladimir Andreev (Plevna, Bulgaria), Radu Mihăilescu, Timișoara (România). 

Sâmbătă, 4 noiembrie,  între orele 10:00-12:30 și 14:00-19:00, vor avea loc întâlniri și conferințe pe tema “Apărători ai Ortodoxiei și Martiri pentru Hristos din vremea comunismului”. Masa rotundă va fi organizată informal, în sensul unei întâlniri de discuții asupra temei prezentei ediții și asupra icoanelor realizate pentru eveniment, alături de invitați ai organizatorului din zona picturii, arhitecturii, artei, sociologiei si teologiei. Începând cu orele 19:00, va avea loc vernisajul expoziției.

Vă așteptăm cu drag!

--------------------------------------------
Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural ”Ion Manu”.

Parteneri: Librăria Bizantină, Librăria Sophia, Școala Agatonia, Square Media, Rost, Total Comunicare, ProfiART, Art&Hobby
Parteneri media: Igloo, Lumea Credinței, Observator Cultural, Lacasuri ortodoxe, Modernism, Asociatia culturala Karyes, Familia Ortodoxă, TVR 1, Universul Credinței, Radio Trinitas, Fundația Calea Victoriei, Jurnalul de Ilfov

--------------------------------------------
Atelier
Perioadă desfășurare: 30 octombrie – 3 noiembrie (de luni până vineri)
Program de lucru: 9:00-13:00 și 14:00-19:00
Locație: Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni
Publicul va avea acces liber pe toată durata desfășurării atelierului.

Conferințe
sâmbătă, 4 noiembrie între orele 10:00-12:30 si 14:00-18:30
Protosinghel Gavriil Varvaruc, starețul schitului Înălțarea Sfintei Cruci, Aiud - Simbolistica spațiului arhitectural de la Mănăstirea Aiud – Jertfă și Înviere
Radu Preda, director executiv IICCMER - Cultura memoriei și cultura vizuală”.  Aspecte etice și teologice
Pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău, Cluj-Napoca - Icoana Bisericii - imagine liturgică a sfințeniei. Sacerdoțiul iconografilor
Ștefan Ionescu Berechet, Lector univ. dr. al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București și membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei - Lucrarea iconarului în lumina iconologiei bizantine și a erminiilor de pictură
Monahiile Parascheva Avădanei și Paisia de la mănăstirea Diaconești - Reprezentări între pătimire și har ale mărturisitorilor din temnițe
Vasile Jacques Iamandi și prof. Marcel Petrișor, foști deținuți politici

Expoziție și catalog
Vernisaj: 4 noiembrie 2017 (sâmbătă) orele 19:00
Expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie 2017.
Catalogul va fi realizat după desfășurarea atelierului și a conferințelor.

Centrul Cultural “Ion Manu din Otopeni

acces RATB din Piata Unirii si Gara de nord, 783 si 780





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu