vineri, 21 octombrie 2016

O zi inainte de vernisaj



Astăzi s-au finalizat lucrările în cadrul atelierelor de la Otopeni. Mâine vă așteptăm la o zi a cuvintelor - Conferințe "Programele iconografice în pictura murală":


10.00 – 12.30
Asist.. univ. dr. Andrei Mărgulescu, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, București
Calități ale spațiului în arhitectura Împărăției
Preot prof. lect. Univ. Jan Nicolae, Alba-Iulia.   Arca noetică de la Alba-Iulia

14.00 – 18.00
Asist. univ. Mihai Coman, Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul, București
Pictura naosului de la Mănăstirea Sucevița
Monahia dr. Atanasia Văetiși, Mănăstirea Stavropoleos, București
Programe iconografice în pictura bisericească contemporană
Preot Dumitru Bostan, Biserica Izvorul Tămăduirii, București
Narațiunea iconică. Chip și Asemănare a Împărăției
Alexandru Nicolau, pictor bisericesc, Cornu, Jud. Prahova
Ideea generatoare - note distincte ale unui proiect iconografic

La ora 19.30 vă invităm la vernisaj. Mai întâi corul Psaltis de la Mănăstirea Antim din București, condus de Florin Leonte. Apoi Mădălina Mirea, curatorul evenimentului și Ioan Popa, coordonatorul proiectului "Iconari în Otopeni" vor avea cuvântul concluziilor acestei ediții dar și pe acela al deschiderii către ediția următoare.

Am primit vizite multe, de la foști sau viitori participanți la Iconari în Otopeni. Lucrările sunt gata și sunt atât de faine și de suave, că nu ne vine să credem că a fost posibilă, într-un timp atât de scurt, o asemenea împreună lucrare. Pentru că fiecare obiect conține infinite detalii, oamenii nu și-au precupețit efortul și au ieșit lucruri vrednice de mirare, pe care vă chemăm să le vedeți. 



Cu cei ce lucrează mozaic, am vorbit despre cât de mărunt să fie modului de piatră. Și-am aflat că pe suprafețe mari, monumentale, se poate lucra bine, căci poți pune multe culori și poți vibra suprafețe mari, în timp pe suprafețe mici, miniaturale, piatra te îmbie să scoți cât mai multe detalii și nu te lasă, până nu scoți efecte de mare finețe. 



Am primit, apoi, vizita Mariei Galie, de la Roma, care a venit special pentru acest eveniment, să vadă de aproape ceea ce văzuse doar pe internet. Pentru că ea are în cetatea eternă, nici mai mult, nici mai puțin, decât o școală de iconari, care a ajuns să numere în trei ani aproape 100 de învățăcei. Este interesată de experiența aceasta, a lucrului nemijlocit, în fața oamenilor, pentru că vrea să ducă în atelierul ei, iconari români, care pot explica etapele lucrului lor. Sunt sigură că vom mai avea ocazia să povestim despre proiecte comune cu această figură tenace, care a reușit să trezească interesul italienilor pentru icoana ortodoxă și pentru rugăciunea inimii.



Încep să se adune și roadele edițiilor precedente, astfel încât nu mai avem loc să panotăm toate lucrările ce vin cu artiștii. E o bucurie și o responsabilitate. Vom reuși să continuăm, la standardele ce devin tot mai înalte, cu fiecare ediție în parte?



Nu uitați, mâine este ziua conferințelor, iar seara concertul de muzică psaltică și vernisajul.

Vă așteptăm, alături de noi!


Mădălina Mirea
Curator







Ție Ierarhule Antim, înfloritul bărbat al Iviriei, răsădit peste hotare în pământul cel bun, rod și mai mult să aduci, și noi cinstirea noastră îți aducem: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu