marți, 17 noiembrie 2015

La finalul atelierelor

Zilele de lucru au fost urmate de zile de lucru la Otopeni. Icoanele au fost încheiate, crucile dverelor cusute, mozaicul așezat în formă și culoare, crucea cu molenii. Aliniate pe șevalete de-a lungul culoarului generos de la intrarea în Centrul Cultural “Ion Manu”, lucrările vorbesc despre un spațiu de lucru neîntrerupt, despre copii, artiști, clerici și mireni ce s-au întâlnit, despre înțelegerea vie și reînnoirea euharistică în morfologia plastică a icoanelor și a celorlalte obiecte liturgice care alcătuiesc și sprijină pașii noștri pe drumul ce ni se deschide. 

Sâmbătă s-au oprit cele făcute și au început cele vorbite. Tema iconostasului în tradiția bizantină a fost dezvoltată în cadrul unor studii de caz, demersuri explicative, asocieri cu alte expresii liturgice, vecinătăți arhitectonice.  Studiul formei în care este transpusă structura Scripturii și a Tradiției și al variației sale în timp, variație acordată teologic, suprapunerea de sensuri, totul într-o bună măsură și rânduială ortodoxă au concluzionat asupra iconografiei care depășește sentimentalul contemplativ, pasiv, stimulând sufletul să se miște, să intre în dănțuirea rugăciunii. 


În fața iconostasului, ca și în fața porții Raiului, prin care putem pătrunde duhovnicește, ni se împărtășește icoana lui Hristos ca înfățișare văzută a Sfintei Împărtășanii așa ca să putem cânta, precum troparul din slujba Utreniei din prima zi a Postului Mare, “În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta; Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești ușă cerească, deschide-ne nouă ușa milei tale”.





11 participanți, 7 invitați la conferințe, 4 zile de atelier, o zi de discuții rezumă astfel prima parte a ediției a treia “Iconari în Otopeni”. Expoziția, ce abordează tema iconostasului în biserica ortodoxă, propunând o (re)așezare a practicii în tradiția bizantină, va fi deschisă publicului până în data de 20 decembrie. Alături de ea, catalogul destinat simpozionului, reunind în paginile sale toate momentele evenimentului, va încununa și aceasta ediție.

Revenim așadar curând !

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Librăria Bizantină, Total Comunicare, Rost, Square Media, Librăria Sophia, Școala Agatonia
Parteneri media: Igloo, Lumea Credinței, Pemptousia, Observator Cultural, Jurnalul de Ilfov, Familia Ortodoxă, TVR 1, Universul Credinței, Radio Trinitas, Fundația Calea Victoriei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu