joi, 22 octombrie 2015

A doua zi de ateliere - Iconari in Otopeni

O toamnă ideală, ne-a adus alături public din ce în ce mai numeros, în cea de-a doua zi a simpozionului Iconari în Otopeni, de la Centrul Cultural "Ion Manu".

De la participanți ai edițiilor precedente la oameni care intră de pe stradă, cu totul întâmplător; de la copiii din Otopeni la elevii, ceva mai mari, care vin răbdători să facă schițe; de la iconarii aspiranți la publicul așteptat, interesat de ce ar mai putea aduce nou ediția actuală. Oameni care îndrăgesc acțiunile noastre, ne încurajează, petrec ore bune în atelierul deschis și ne dau certitudinea că truda nu este în zadar.

Documentarul pe care doamna Mihaela Helmis de la Radio România Actualități îl pregătește despre acest eveniment ne-a prilejuit o trecere în revistă a edițiilor precedente. Astfel, în 2013, când tema lansată a fost cea a sfinților trăitori în spațiul românesc, libertatea de abordare a fost deplină. Emulația ce s-a creat, cu acel prilej, a fost de bun augur și ne-a ajutat să proiectăm un parcus coerent al acestor manifestări. În 2014, construcția martirionului Sfinților Brâncoveni a impus multiple constrângeri: unitatea stilistică, dimensiunea panourilor gândite să alcătuiască un tot unitar și, poate cea mai stringentă, timpul foarte scurt. Participanții s-au mobilizat și au dus la bun sfârșit sarcina care nu a fost deloc ușoară, dar al cărei rezultat a fost unul pe măsura efortului lor. Anul acesta, iconostasul care începe să se precizeze este gândit de asemenea unitar, însă, din nou, libertatea de expresie își face simțită prezența. 

Ceea ce particularizează această ediție este însă o stare de tihnă. Este o liniște și o așezare pe care nu am mai simțit-o de mult și toți cei din jur împărtășesc acest sentiment. Abia pe seară, chiote de copii subțiază liniștea care vibrează peste întreaga zi. Despre interpretarea muzicală se spune că cel mai greu lucru este să faci să pară ușor. Cred că este valabil și pentru iconari. Deși știm că nu este așa, pare ușor și treptat, lucrurile prind forme și contururi clare. Cea mai mare parte a iconarilor au trecut de mijlocul lucrării. Din câte văd, fiecare își păstrează cât mai mult timp pentru chipuri și detalii.


Vă așteptăm la Otopeni, căci avem timpul de partea noastră!

Mădălina Mirea
(curator eveniment)

















Vă reamintim faptul că ediția a treia a evenimentului "Iconari în Otopeni" a început marți, 20 octombrie cu seria atelierelor deschise. Până vineri vă așteptăm să vedeți felul în care ia naștere iconografia și detaliile unui iconostas, la Centrul Cultural "Ion Manu" din Otopeni.

Programul atelierului este 9-13 și 15-19 până vineri inclusiv.

Participă:

Angela Hanc, Arad, icoană
Camelia Munteanu, București, icoană
Carmen Paiu, București, broderie  liturgică
Cătălin Băluț, București, icoană
Ciprian Toma, Cluj, icoană
Constantin Mandici, Suceava, icoană
Costel Olărean, Iași, icoană
Dan Mihail Rău, Iași, icoană
Gabriel Florin Iosub, Piatra-Neamț, icoană
Laurențiu Ion Bozgă, Râmnicu-Vâlcea, mozaic
Maria Mirea, București, icoană
Remus Dragomir, Buftea, sculptură bisericească
Roxana Maria Băcanu, Brașov, icoană

Sâmbătă, 24 octombrie, vă așteptăm la un eveniment special - o masă rotundă de discuții ce va avea următorii invitați:

10:00-12:30
Elena Murariu, București, iconar și restaurator. Copia salvează originalul - Iconostasul de la Cotroceni
Ion Minoiu, București, dascăl de psaltichie. Icoane zugrăvite și icoane glăsuite

14:00-18:00
Prof. Dr. Mihaela Palade, București. Iconostasul azi – între zidul de la poarta raiului și poarta de la zidul raiului
Șerban Sturdza, Bucureși, arhitect
Preot prof. Jan Nicolae, Alba-Iulia. Catapeteasma euharistică de la Alba-Iulia
Ierodiacon Siluan Timbuș, m-tirea Nicula. Iconostasul – o creație postbizantină
Cristina Cojocaru, București,  istoric de artă. Iconostasul – istorie și semnificație 

La finalul conferințelor, sâmbătă la ora 19, va avea loc vernisajul expozitiei, prezentat de dna. Mădălina Mirea, curatorul evenimentului.

Expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie 2015 și va cuprinde atât lucrările realizate de participanți în cadrul atelierului deschis, cât și icoane realizate înainte de atelier, pentru a oferi o mărturie cât mai bogată asupra preocupărilor fiecăruia. 

În cursul lunii decembrie, vom lansa catalogul ediției de anul acesta, în formula unui caiet de atelier ce va cuprinde texte și mai ales imagini legate de inițiativa noastră. 

Va mulțumim și vă așteptăm !

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Librăria Bizantină, Total Comunicare, Rost, Square Media, Librăria Sophia, Școala Agatonia
Parteneri media: Igloo, Lumea Credinței, Pemptousia, Observator Cultural, Jurnalul de Ilfov, Familia Ortodoxă, TVR 1, Universul Credinței, Radio Trinitas, Fundația Calea Victoriei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu