luni, 3 noiembrie 2014

Astazi s-au deschis atelierele Iconari in Otopeni - editia a doua!


Astazi s-a deschis editia a doua a evenimentului Iconari in Otopeni. Au început atelierele, au ajuns invitații, curatorul nu se desprinde de locul special, mai ales sufletesc, ce începe să se construiască acolo.

 Vom încerca, ca și anul trecut, să povestim fiecare pas, să prindem imaginea fiecărei zile de atelier, să punem de-o parte vorbele bune, folositoare pentru mulți. Și de această dată, curatorul Mădălina Mirea ne este bună călăuză printre firile cele diverse ce s-au întâlnit astăzi de dimineață cu o nouă și grea provocare: nu doar o colecție de icoane, nu doar lucrul fiecăruia cu sine, ci lucrul tuturor împreună, acordarea tuturor temelor și imaginilor, chiar a detaliilor cromatice și ornamentelor într-o viziune unitară care, la final, să își găsească locul în proiectul unui Martyrion.
 
Pentru cei ce nu vor putea ajunge, și aceasta poate fi o călătorie pe care încercăm să o susținem astfel.
Sperăm însă că, până la urmă, ne vom vedea acolo, fie zilele acestea, de atelier, fie la masa vorbelor, fie în seara lansării filmului și a vernisajului.


Iată așadar cum a fost prima zi !


Dragi prieteni,
Am ajuns cu bine în această frumoasă zi de toamnă, luni, 3 noiembrie, 2014, când deschidem cea de-a doua ediţie a simpzionului Iconari în Otopeni.

După slujba de bun început al lucrului am purces la ceea ce îndeobşte se înţelege prin organizarea de şantier.
O discuţie tehnică a reliefat principalele aspecte de care iconarii vor trebui să ţină cont în elaborarea lucrărilor lor, pentru a da coerenţă martirionului călător, o structură octogonală, care va avea în centru pe Maica Domnului Împărăteasă, flancată de Sfinţii Martiri Brâncoveni. Este vorba despre încadrarea sfinţilor, despre elementele de decoraţie vegetală, despre emulsia comună etc. Se negociază, încă, nuanţele veşmintelor. Sunt apoi aduse în discuţie elementele de ranforsare ale stratului de frescă, tehnică în care vor fi complinite medalioanele intermediare panourilor mari. Va fi o provocare pentru participanţi, pentru că fiecare va trebui să-şi acomodeze abilităţile la coerenţa cerută de ansamblul care va trebui decorat şi pe exterior.

Aşadar s-au şlefuit lemnele,  s-au atribuit temele, pe seară se vor alege motivele decorative.

Estimp, Bogdan Popa de la Piscu şi-a pregătit uneltele de orfevrărie, Claudiu Opaina din Bucureşti a trasat liniile mozaicului pe care îl propune, iar invitatul nostru special, pr. ieromonah Savatie Baştovoi de la Mânăstirea Noul Neamţ, a preferat unui discurs teoretic un discurs exprimat cu dalta, în lemn. Ne-a adus şi o icoană de o negrăită şi medievală frumuseţe, pe care vă invităm să o vedeţi pe viu, imaginea pe care am reuşit să o surprind, este departe de realitate.

De pe pereţi ne privesc aşezaţi sfinţi care se bucură.

Vă aşteptăm cu drag la Otopeni!

Mădălina Mirea, curator eveniment










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu