joi, 2 octombrie 2014

Editia a doua Iconari in Otopeni

eveniment realizat cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Bucureștilor
noiembrie - decembrie 2014

tema ediției 2014
Specificul artei și stilului brâncovenesc în iconografia contemporană românească
eveniment dedicat Anului Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni


1. Atelier deschis cu participarea tinerilor iconari români (3-8 noiembrie 2014)
2. Conferință cu invitați din zone conexe icoanei românești (7 noiembrie 2014)
3. Concert Grupul Psaltic “Stavropoleos” condus de Pr. Marian Fârtat (8 noiembrie 2014)
4. Vernisaj expoziție (8 noiembrie 2014)


Cu susținerea Primăriei orașului Otopeni și a Centrului Cultural “Ion Manu”, un grup de tineri iconari și istorici de artă au realizat prima ediție a proiectului Iconari în Otopeni - un eveniment dedicat iconografiei românești contemporane. Astfel, prima ediție a propus o discuție deschisă, pornind de la trei manifetări consecutive (atelier deschis, expoziție și lansare de carte), asupra reperelor, limitelor creativității în cadrul canonic și conexiunilor interdisciplinare cu subiecte adiacente în iconografia contemporană românească de tradiție bizantină. Publicația cea finalizat evenimentul oferă atât o privire descriptivă asupra ediției cât și expresia sufletului viu și mărturisitor al manifestării prin texte variate, marturii ale iconarilor din timpul lucrului, reproduceri de bună calitate. Ca și evenimentul, această carte s-a dorit a fi o punte de legătură coerentă în spiritul și în buna rânduială a bisericii vii căreia îi aparținem.

Pornind de la convingerea că proiectul își poate confirma substanțial importanța doar prin stabilirea de continuități necesare și crescătoare, ne pregătim acum pentru ediția a doua Iconari în Otopeni!

Miza de valoare a ediției din 2014 a proiectului Iconari în Otopeni ține de comemorarea a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, anul acesta fiind declarat de Biserica Ortodoxă Română drept an omagial euharistic și totodată an comemorativ al acestor sfinți români.

Tema pe care o propunem încearcă, în acest context religios, să dezvolte două direcții de discuție. Pe de o parte una legată de faptul că iconografia Sfinților Brâncoveni înșiși a început să de dezvolte relativ recent (în ultimii 15-20 de ani). Pe de altă parte tipul specific de deschidere culturală pe care îl susține și promovează Primăria Orașului Otopeni, un motiv în plus constituindu-l faptul că, pe teritoriul orașului, în zona Odăi, există, conform mărturiilor istorice, proprietăți domnești cunoscute sub numele de Moșia Brâncoveanului.

Ediția de anul acesta a proiectului nostru are în vedere și de această dată invitați din zona arhitecturii ecleziale, dogmatică, iconografi si istorici de artă. Iconarii invitați se vor întâlni în acest context cu provocări cunoscute (dar mai puțin familiare publicului larg):
- constituirea unei echipe din persoane ce nu se cunosc (sau cel puțin care nu lucrează de obicei împreună);
- gestionarea unui program iconografic complet (nu și foarte complex, nu ne dorim experimente în afara Tradiției) – cu alte cuvinte nu ar fi vorba de propuneri individuale, ci de normarea la nivel de grup a unui mod de lucru, a unor reprezentări anume;
- realizarea unei picturi în spiritul și în sensul comemorativ brâncovenesc.

Rezultatul va fi constituit dintr-un bun cultural ce va depăși o colecție de icoane – un reper complet, coerent și unitar al orașului.

Vom anunța în curând detalii complete legate de participanți, parteneri și programul atelierelor deschise.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu