marți, 24 septembrie 2013

Atelier deschis, expoziție, întâlniri și discuții cu iconari tineri din România

tema ediției de anul acesta
Sfinți trăitori în spațiul românesc

octombrie – decembrie 2013
Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni
deschis publicului larg

1. Atelier deschis cu participarea tinerilor iconari români (21-24 octombrie)
2. Conferință cu invitați din zone conexe icoanei românești (25 octombrie)
3. Expoziție (26 octombrie – 20 decembrie)

"Opinia comună consideră iconografia din spațiul ortodox foarte restrictivă ca mijloace de expresie, ignorând diversitatea de formule stilistice care au conviețuit, vreme de secole. Ori de câte ori se adună la un loc mai mulți iconari, artiști, arhitecți, istorici de artă, revin în discuție aceste teme recurente și nevoia de dialog s-a cristalizat în ultimii ani. Principala miză a simpozionului din acest an ar fi răspunsul la o parte dintre aceste preocupări.
Vă invităm, așadar, să fiți parte din acest ambițios proiect, împărtașindu-ne din experiențele, preocupările și nevoile voastre legate de arta religioasă contemporană și să ne ajutați să coagulăm puncte de interes pentru astfel de întâlniri viitoare." (Mădălina Mirea, curator eveniment)

Un grup de tineri iconari și istorici de artă din București și din țară, se pregătesc să realizeze  un eveniment dedicat iconografiei românești contemporane în forma unui atelier deschis, cu participări din diverse zone ale țării și tehnici specifice.
Atelierul va funcționa pe de o parte ca întâlnire între iconarii invitați în sensul depășirii spațiului intim al fiecăruia, iar pe de altă parte ca întâlnire între aceștia și publicul doritor. Astfel, lucrările ce vor fi expuse se constitui dintr-o parte de icoane deja realizate, aduse de participanți și expuse și dintr-o parte de lucrări ce vor fi realizate în cadrul atelierului, pe o durată de patru zile, între 21 și 24 octombrie.

Atelierul se va finaliza cu o masă rotundă, invitând vorbitori din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectură, protopsaltică, istoria artei) și cu un vernisaj al expoziției în ziua imediat următoare. Întregul eveniment va avea loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie, fiind însoțită și de lansarea unei publicații destinată să reflecte întregul proiect la nivel de texte, mărturii și reproduceri de ceea mai bună calitate din cadrul atelierului.

Nevoia de a lucra împreună este dublată de nevoia de a crea un spațiu de dialog, o platformă de comunicare între iconari și între iconari și public. Este evidentă, și de o parte și de cealaltă, nevoia întâlnirii. Întâlnirea pe care o propunem este de aceea tocmai în atelierul din care icoana se naște. A vedea cum prinde formă icoana înseamnă pentru publicul participant o experiență formatoare, dar și răspunsul posibil la propriile întrebări, unele poate încă neformulate. A fi împreună cu ceilalți înseamnă pentru iconar ieșirea din atelierul propriu, dar o ieșire stimulativă, crescătoare.

Ateliere similare, realizate în anii precedenți fie la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași (în 2010), fie la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia (în 2012) organizate de grupul internațional Eikona precum și multiple prezențe ale iconarilor în discuție la manifestările susținute în cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezintă precedentul pe care ne propunem să îl dezvoltăm la Otopeni.

Pentru orice alte informații puteți contacta:

Program și detalii

1.      Atelier
Perioadă desfășurare: 21 (luni) – 24 (joi) octombrie 2013
Program de lucru: 9:00-13:00 și 15:00-19:00
Locație: Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni
Publicul va avea acces liber pe toată durata desfășurării atelierului.

Participanți atelier:
diacon Nicolae Bălan, Alba-Iulia (frescă)
Alexandru Nicolau, București (frescă)
Andrei Nicolae Răileanu, Cluj-Napoca (sculptură religioasă)
Daniel Codrescu, București (mozaic)
Daniela Mușat Toma, Cluj-Napoca (frescă)
Gabriel Toma Chituc, București (icoană)
Ioan Popa, Otopeni (frescă)
Marius Ghinescu, Iași (icoană)
Mihai Coman, București (icoană)
Bădescu Răzvan, Galați (icoană) 
Răzvan Gască, Piatra Neamț (icoană)
Sorin Efros, București (frescă)
Dorin Ștefan Adam, București, atelier Mânadelucru (arhitectură religioasă)

2.      Conferință / masă-rotundă
vineri, 25 octombrie 2013, ora 14:00

Conferința va fi organizată informal, în sensul unei întâlniri de discuții asupra temei lansată de prezenta ediție și asupra icoanelor realizate pentru eveniment (fie înainte, fie în timpul atelierului), alături de invitați ai organizatorului din zona picturii, arhitecturii si muzicii religioase.

Participanți conferință:
Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic
Dorin Ștefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporană eclezială. Formă și loc
Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica și icoana. O perspectivă teologică
Vlad Bedros (istoric de artă), ”Particularități stilistice în arta de tradiție bizantină din România

3.      Expoziție și vernisaj
sâmbătă, 26 octombrie, ora 16:30
deschiderea expoziției va fi prefațată de un concert susținut de Grupul ”Nectarie Protopsaltul” la ora 16:00

Prezintă:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier Patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment, Mădălina Mirea

Expoziția va cuprinde atât lucrările realizate de participanți în cadrul atelierului deschis, cât și icoane realizate înainte de atelier. Evenimentul va rămâne deschis până în 20 decembrie 2013.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Librăria Bizntină, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio România Cultural, Modernism, Lumea Credinței, Total Comunicare, Pemptousia

Echipa proiectului: Mădălina Mirea (curator eveniment), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Ioan Popa (coordonator proiect)


2 comentarii:

  1. buna, cum pot participa si eu, sau sa fac parte din acest grup?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Andrei, participarile nu sunt pe baza de inscriere, ci propunerea coordonatorilor acestui proiect a inclus intreaga vizune (de la iconari, la invitatii vorbitori, la desfasurarea programului, la materialele si toate detaliile de concept sau logistice care au dat in final aceasta "compozitie").

      Nu este vorba despre ideea de a propune un anume grup (deci limitari sau interese), ci de a incepe un lucru impreuna pornind de la cativa oameni cu preocupari si formule similare (sau pe directii cumva comune). Unele dintre reperele initiale hotaratoare s-au referit la spatiu (Romania) si la generatia tanara de iconari. Asadar sa faci parte din "grup" (fie al celor care lucreaza, fie al celor care privesc si discuta - desi de la un punct incolo e vorba de fapt despre un singur aluat) inseamna intr-o prima faza sa ne cunoastem, sa vii sa ne intalnim si asa mai departe...

      Te asteptam cu drag!

      Doamne ajuta!

      Ștergere